Mandarinka (šťáva) Šťavnaté ovoce plné vitaminu nejen pro ty nejmenší
Mandarinka se pěstovala již ve 12. století před naším letopočtem v Číně, odkud se rozšířila do celé Jihovýchodní Asie a Indie. Na počátku 19. století se dostala do Evropy.
Latinský název Citrus reticulata (Mandarinka obecná) Citrus nobilis (Citrus ušlechtilý)
Lidové názvy Mandarinka obecná, mandarinka královská, klementinka, tangerinka.
Popis a výskyt Mandarinka je citrusový plod oranžové barvy. Jako mandarinky bývají označovány plody různých druhů a kultivarů stromů, které se následně pěstují v řadě odrůd. (mandarinka obecná, mandarinka královská, klementinka, tangerinka a další)
Zpracování Sbírají se zralé plody, V potravinářství a kosmetice slouží pro široké spektrum produktů. Využití má také silice.
Účinné látky Vitamín C, pektin, bioflavonoidy.
Účinky Oblíbené šťavnaté ovoce. Má široké využití v potravinách i kosmetice.
Rizika Bez vážných rizik. Vyskytuje se sdružená alergie na citrusy.
Dávkování Používá se k běžné konzumaci jako ovoce.
Sbíraná část Plod
Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě