Máta peprná Svěží aroma pro každodenní osvěžení
Máta peprná je silně aromatická rostlina podporující normální činnost trávicí soustavy a střev. Přidává se také do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti.
Latinský název Mentha piperita
Lidové názvy Fefrmincka, větrná bylina, bylina Matky Boží, koření fefrmincové, máta pepřová, minta, náma, peprnej balšám, větrové koření
Popis a výskyt Vytrvalá bylina pěstovaná v mírném pásmu. Planě se nevyskytuje. Máta peprná není jednotným druhem, nýbrž křížencem několika druhů máty. Množí se pouze vegetativně.
Zpracování Nať nebo samostatné listy se sklízejí na začátku kvetení. Z nati se destiluje silice.
Účinné látky Silice (1 až 2 %, složení silice záleží na původu a kultivaru. Obvykle obsahuje mentol, menton, piperiton, pineny, jasmon, mentofuran a další složky), třísloviny (6 až 12%), flavonoidy, triterpenické hořčiny a hydroxyskořicové kyseliny.
Účinky Nať i list máty podporují normální činnost trávicí soustavy a střev. Dále podporuje normální funkci dýchacího systému, přirozenou obranyschopnost - imunitní systém. Přispívá k relaxaci a zdravému spánku. Přidává se do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti. Mátová silice má podobné účinky. Silice také slouží jako korigens chuti a zápachu. Největší množství se zpracovává v kosmetickém a potravinářském průmyslu (zubní pasty, ústní vody, žvýkačky). Ze silice se izoluje menthol. Samotný nebo jako součást přípravků podporuje normální proudění vzduchu v nose.
Rizika U citlivějších osob vyvolává nevolnost (zejména máta s vyšším obsahem methofuranu). Nedoporučuje se užívat při žaludečních vředech, jícnovém refluxu a při žlučníkových kamenech nebo jiných vážnějších chorobách žlučníku.
Dávkování Nať nebo samotný list v dávkách 1,5 až 3 g jako nálev (čaj), 2 až 3× denně. Vnitřní užití silice v dávce 0,6 – 1,2 g, ve formě tobolek, maximálně 4 týdny. Zevně jako 10% přípravky nejdéle 2 týdny.
Zajímavosti Ze silice se izoluje menthol, který vyvolává na kůži pocit chladu, a to specifickým podrážděním nervových zakončení pro vnímání chladu. Působí též slabě anesteticky.
Sbíraná část List, nať (Menthae piperitae folium, Menthae piperitae herba)
Sušení, sesychací poměr Nať máty se sklízí před, nejpozději na počátku květu, když dorostla do výšky asi 20 až 30 cm. List sklízíme stejným způsobem, sdrháváme ale ještě před sušením. Listy se suší na lískách nebo sítech ve vrstvě do 5 cm na stinných a vzdušných místech nebo v sušárně při teplotě do 40 °C. Během sušení opatrně načechráváme. Listy balíme do papírových pytlů. Nať sušíme ve vrstvě do 10 cm, vždy ve stínu. Během sušení dostatečně větráme. Při použití umělého tepla nesmí teplota překročit 40 °C. Mátu balíme do papírových pytlů nebo jutových žoků. Sesychací poměr: list 5 : 1, nať 4 : 1.
Doba sběru Červen–září
Účinky na pleť V kosmetice má široké využití. Je složkou zubních past, ústních vod, masážních přípravků, krémů apod.