Očistná pampeliškovo fenyklová kombucha
Tereza Hrbek Vebrová 16. 4. 2024
Připravte si vlastní kombuchu, kterou můžete ochutit bylinkami. My jsme vybrali jarní kombinaci bylinek pampelišku a fenykl, které mají očistné účinky a jsou prospěšné pro trávící systém.
Kombucha je probiotický fermentovaný nápoj původem nejspíše z Číny. V posledních letech se stala velmi populární a možná ani nevíte, že si doma můžete připravit vlastní kombuchu a ochutit jí bylinkami podle sebe. My jsme na jaro zvolili pampelišku a fenykl s očistnými účinky.
Květy pampelišek jsou plné antioxidantů, flavonoidů, polyfenolů, a minerálů. Kromě diuretického účinku podporuje pampeliška detoxikaci organizmu a lidové tradici se využívala k jarní očistné bylinkové kúře. Také je využívaná při očistě jater. Fenykl pomáhá stimulovat trávení, jeho chuť podobá lékořici je dobrým doplňkem k hořkým bylinkám.
V tomto receptu budeme potřebovat už hotovou kombuchu (kterou si připravíte 14 dní předem), do které přidáme odvar z pampelišky a fenyklu. Také budete potřebovat velkou lahev na přípravu kombuchy a menší lahev na hotovou pampeliškovou kombuchu. Návod jsem pro vás připravili také ve videu na konci stránky.
INGREDIENCE
2 polévkové lžíce neochuceného černého čaje (nebo dva čajové sáčky Čajový dýchánek Malawský černý čaj)
1 hrnek třtinového cukru
1 násada kombuchy
1–2 šálky startovací tekutiny kombucha (tekutinu zakoupíte dohromady spolu s násadou)
1 šálek květů pampelišky (nebo 2-4 lžíce kořene pampelišky)
2 lžíce semínek fenyklu
12 šálků filtrované vody
1 velká lahev (nejlépe zavařovací 3 litry)
1 lahev nebo menší lahvičky
POSTUP:
Uvařte dva litry černého čaje, který necháme vylouhovat 20 – 30 minut aby byl odvar dostatečně silný
Do čaje přidejte třtinový cukr
Zcela vychladlý čaj přelijte do velké sklenice (nejlépe do 3 litrů)
Do sklenice s černým čajem přilijte startovací tekutinu pro kombuchu
Navrch ponořte násadu
Zakrytou sklenici nechte odpočívat 10 – 14 dní na tmavém teplém místě, když dosáhne požadované sladkosti, nálev je hotový
Květy pampelišek a semínka fenyklu vložte do 1 – 2 litrů vody a vařte po dobu 5 minut
Pampeliškový nálev sceďte a nechte vychladnout
Z hotové kombuchy oddělte násady (většinou se vytvoří další nové) a dva šálky tekutiny – odložte stranou pro výrobu další várky kombuchy
Zbytek tekutiny z kombuchy spojte s vychladlým pampeliškovým nálevem
Směs nalijte do lahve a nechce několik dní odpočívat v pokojové teplotě, aby se směs dosytila oxidem uhličitým
Před podáváním nechte vychladit v ledničce