Milí zákazníci, abychom vám mohli zaručit doručení vašich dárků do štědrého dne, prosíme o vytvoření objednávek nejpozději do13. prosince 2024.

Proč mít radost z pampelišek?

PharmDr. Jan Martin, Ph.D. 14. 4. 2023

Pampelišky neboli smetánky jsou jedny z prvních květin, které na jaře rozkvétají, a jsou tak důležitým zdrojem potravy pro včely a další hmyz. Přestože je mnoho lidí považuje za plevel, jsou to fascinující a užitečné rostliny s dlouhou a bohatou historií.

Proč mít radost z pampelišek?

To, co považujeme za květ je ovšem květenství skládající se z mnoha drobných květů seskupených dohromady. Je u nich výrazná nyktinastie, což znamená, že se na noc uzavírají a jsou tak chráněny před býložravci a hmyzem během noci. Po odkvětu a dozrání semen stačí aby zafoukal vítr a malé bělavé padáčky se semeny se vznesou do vzduchu, aby i o několik kilometrů dál mohly vyklíčit.

Pampelišky se v době hladomorů požívali jako nouzové potraviny. Celé rostliny jsou jedlé a dají se používat do salátů, polévek a čajů. Mladé listy, které ještě nejsou příliš hořké, se mohou jíst i syrové a jsou bohaté na vitaminy (vitaminy A, C a K) a minerály (železo, vápník, draslík). V Asii dokonce byly vyšlechtěny speciální kultivary pampelišek s jemnější chutí a určené přímo ke konzumaci. I kořeny pampelišek mají své uplatnění. Po upražení se používaly jako náhražky kávy zejména v dobách jejího nedostatku. Ale jako součást kávových bezkofeinových náhražek se používají dodnes, obvykle ve směsi s praženou čekankou nebo ječmenem.

V tradiční medicíně se používají již po staletí a moderní výzkum naznačuje, že mohou mít řadu potenciálních zdravotních účinků. Byl prokázán silný močopudný účinek, což může mít pozitivní efekt u pacientů s otoky nohou a s vysokým krevním tlakem. Díky hořčinám pampeliška podporuje vylučování žluči a tím zlepšuje trávení, a to zejména trávení tuků. Ve střevech působí díky vysokému obsahu inulinu jako prebiotikum - to znamená, že přispívá k růstu a aktivitě střevních mikroorganismů a tím zlepšuje funkci trávicího ústrojí. Tradičně se též používá při diabetu na snížení hladiny cukru.

I my v LEROSU využíváme pampelišku pro její komplexní účinek na lidské tělo. Najdete jí v bylinných směsích Očista tělo, Játra a žlučník a Bylinkový detox. Je také důležitou složkou sirupu Bylinková očista.

   

Dočetli jste? Vyzkoušejte

LEROS Tělo očista
13%

Tělo očista

69 Kč 79 Kč 238 Kč / 100 g
LEROS Játra & žlučník
13% lékárenská kvalita

Játra & žlučník

69 Kč 79 Kč 230 Kč / 100 g
LEROS Sirup Bylinková očista

Sirup Bylinková očista

129 Kč 52 Kč / 100 ml