Ostružiník křovitý (ostružina) Pro blahodárnou moc listů i chutné plody ostružin
Sušené listy se používají pro adstringentní účinky k podpoře normálního trávení. Z fermentovaných listů se připravuje chutný čaj.
Latinský název Rubus plicatus (syn. Rubus fruticosus)
Lidové názvy Ostružiní, ostružina, černé maliny, ostružník, vostružník, ježiník, ježiny
Popis a výskyt Je to trvalka s dlouhými nadzemními výhony, které jsou obvykle dvouleté, trnité, postupně dřevnatějící. Dává černé plody zvané ostružiny. Je rozšířena celosvětově, v tropech roste jen ve vyšších nadmořských výškách.
Zpracování Kromě plodů, které se v různých úpravách pojídají jako ovoce, se sbírá a suší list.
Účinné látky Listy: třísloviny gallotaninového typu (asi 10 %), flavonoidy, malé množství organických kyselin, inositol. Plody: anthokyaniny, flavonoidy, třísloviny, cukry, organické kyseliny a menší množství vitamínu C.
Účinky Sušené listy se používají pro adstringentní účinky k podpoře normálního trávení. Podporují normální funkci dýchacího systému a přispívají k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Tradičně se využívají ke kloktání v dutině ústní a krku. Fermentované ztmavlé listy dříve sloužily jako náhražka černého čaje.
Rizika Bez výraznějších rizik, při vyšších dávkách může dojít k zácpě.
Dávkování Vnitřně k podpoře uvedených účinků 2 až 4 g jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.
Zajímavosti Botanické zařazení tohoto ostružiníku je poněkud problematické, protože se vyskytuje celá řada poddruhů a hybridů a navíc bylo vyšlechtěno mnoho kulturních kultivarů, které zpětně zplaňují.
Sbíraná část List (Rubi fruticosi folium)
Sušení, sesychací poměr Listy sušíme v tenké vrstvě (6–8 cm) na stinném místě, přičemž je třeba odstraňovat listy zahnědlé nebo nažloutlé. Pokud sušíme teplem umělým, teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Listy můžeme před sušením pomačkat, lépe prosychají. Skladujeme v papírových pytlích nebo polypropylenových žocích. Sesychací poměr 5 : 1.
Doba sběru Červen–říjen