Oves setý Bohatý obsah vlákniny nejen v ovesné kaši
Napomáhá relaxaci a usínání.
Latinský název Avena sativa
Lidové názvy Ovos, voves, vovos, obrok
Popis a výskyt Jednoletá tráva-obilnina, která se do Evropy dostala jako plevel mezi ječmenem a pšenicí. Pochází z oblasti Malé Asie. Jedná se o nejmladší kulturní obilninu.
Zpracování Sklízí se celá nať, ze které se vymlácením získávají semena – oves.
Účinné látky Škrob, bílkoviny, glukokininy, olej, vitamin B a E, minerální látky (Mn, Se, P), menší množství fenolických a fenylpropanových kyselin.
Účinky Slouží hlavně jako zdroj živin. Oves má relaxační účinek, je vhodný k podpoře usínání. Přispívá k osvěžení těla a normální funkci střevního traktu. Prospívá normálnímu stavu pokožky. Navozuje pocit sytosti a tím přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti. Může přispět k hormonální rovnováze. I když oves neobsahuje lepek, je použití u pacientů s celiakií kontroverzní.
Rizika Bez výraznějších rizik.
Dávkování 90 g ovsa (ovesných vloček) denně.
Zajímavosti Může sloužit i k výrobě piva, u nás ale ovesné pivo nemá tradici.
Sbíraná část Plod (Avenae fructus)
Sušení, sesychací poměr Oves se získává pokosením v době zralosti, výmlatem a dosušením. Má typicky obilní pach, chuť sliznatě moučnou.
Doba sběru Doba zralosti
Účinky na pleť Prospívá normálnímu stavu pokožky.