Oxymel: posilující nápoj pro naši imunitu
Monika Golasovská @bylinkova_terapie 18. 10. 2021
Ohnivý nápoj, nazývaný také oxymel nebo ohnivý cider byl připravován již ve starověku, ale potom téměř upadl v zapomnění. Jeho jméno pochází ze starořeckého ὀξύμελι, tedy ocet a med. Ty jsou jeho základem sloužícím k extrakci účinných látek z bylin. Výsledný produkt je sladko-kyselý, mírně zkvašený nápoj s chutí kořenů, nebo také plodů, či bylin, které jsme zvolili.
Ingredience
Křen
Zázvor
Cibule
Česnek
Šípky
Citrón
Hřebíček
Skořice
Jablečný ocet
Kvalitní med
Postup
- Nakrájejte křen, zázvor, cibuli, citrón a česnek na plátky
- Do poloviny 0,5 l sklenice vložte plátky.
- Doprostřed sklenice vložte hřebíček, skořici a šípky.
- Završte plátky až po okraj sklenice.
- Zalijte jablečným octem. Uzavřenou sklenici nechejte odpočívat 3 týdny v pokojové teplotě. Denně protřepávejte.
- Poté octový výluh přeceďte a 1:1 vyšlehejte s kvalitním medem.
- Uchovávejte v lednici a užívejte jednu lžičku denně jako prevenci pro posílení imunity.