Pepřovník černý Nejznámější koření na světě
Plody tropické lijány, známé jako pepř, podporují trávení a krevní oběh v jemných krevních cévách a kapilárách.
Latinský název Piper nigrum
Lidové názvy Černý pepř, černé koření
Popis a výskyt Vytrvalá a popínavá rostlina, která podobně šplhá po opoře až k patnácti metrům. Má drobné kulaté plody rostoucí v dlouhých hroznech. Je původní v jižní Indii, dnes se pěstuje v celé tropické Asii a ojediněle i ve střední Africe a na Madagaskaru.
Zpracování Prostým usušením nezralých plodů vzniká zelený pepř. Černý pepř se vyrábí spařením zelených nezralých plodů horkou vodou a pomalým sušením. Pokud se plody pepře namočí do vody a svrchní vrstva se oloupe, dostaneme tzv. bílý pepř. Sklízením zralých červených plodů je možno získat pepř červený, který je ale často nahrazován levnějším jihoamerickým pepřovcem peruánským.
Účinné látky Alkaloidy (chavicin, piperin), silice (hlavními složkami pineny, sabinen, limonen, β-karyofylen).
Účinky Používá se jako koření. Stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a tím podporuje normální trávení, přispívá k udržení tělesné hmotnosti. Příznivě ovlivňuje jaterní funkce. Má antioxidační účinky, podporuje normální činnost dýchacího systému. Lokálně způsobuje prokrvení a dráždí receptory pro vnímání tepla. Napomáhá správnému oběhu v jemných krevních cévách a kapilárách. Přidává se proto do topických přípravků na prohřátí svalů a kloubů. Pomáhá udržovat normální stav pokožky.
Rizika Při dlouhodobém užívání dávek nad 0,5 g je vyšší riziko vředových chorob a jícnového refluxu.
Dávkování K podpoře normálního trávení do dávek 0,3 g.
Zajímavosti Díky vysoké ceně byl pepř v minulosti používán i jako platidlo a byly v něm vybírány daně nebo se platilo výkupné.
Sbíraná část Plod (Piperi fructus)
Doba sběru V Asii obvykle leden až červen