Petržel obecná Zelenina do polévek a salátů na podporu normální funkce ledvin
Podporuje normální funkci ledvin.
Latinský název Petroselinum crispum
Lidové názvy Perašín, petružel, petruška, petržlen, petržel kadeřavá, kudrnka, zahradní apich
Popis a výskyt Dvouletá až vytrvalá bylina, domácí ve východním Středozemí. Je typická svojí pronikavou vůní a charakteristickou nasládlou chutí.
Zpracování Pěstuje se v různých sortách jako kořenová nebo listová petržel. V čajových směsích se používá sušený kořen. V anglosaských zemích má tradici i petrželový plod.
Účinné látky Silice (0,1 až 0,2 %, hlavními složkami apiol, myristicin a β-felandren. Složení silice značně kolísá podle původu), dále obsahuje vitamín C a A, minerály, škrob a malé množství furanokumarinů.
Účinky Podporuje normální funkci ledvin. Používá se i jako součást bylinných čajových směsí.
Rizika Ve vyšších dávkách zvyšuje u těhotných riziko potratu. Vyšší dávky mohou dráždit ledviny, proto se nedoporučuje u vážnějších chorob ledvin. Při sklizni čerstvé petržele se někdy může objevit fotodermatitida.
Dávkování Jednotlivá dávka 1 až 2 g ve formě nálevu (čaje), 3× denně.
Zajímavosti Semena petržele, která mají mnohem více silice s poněkud odlišným složením, se historicky používala k vyvolání potratu.
Sbíraná část Kořen (Petroselini radix), list, plod
Sušení, sesychací poměr Kořen se sbírá na podzim prvého roku. Po rychlém, ale důkladném omytí se půlí a suší. Plod se sklízí druhým rokem, zpravidla v srpnu, jakmile polovina plodů dozrála. Nať se sbírá v červenci a srpnu prvého roku a ve druhém roce v době květu. Všechny části rostliny se suší ve stínu, při umělé teplotě nejvýše do 40 °C. Drogy mají kořenitý pach a nasládlou, poněkud ostrou chuť. Kořen snadno přijímá vzdušnou vlhkost, a pak je někdy napadán hmyzem.
Doba sběru Na podzim prvého roku
Účinky na pleť Jednotlivá dávka 1 až 2 g ve formě nálevu (čaje),3× denně.