Pohanka obecná Rostlina, která vyniká nejen na vašem talíři
Pohanka obsahuje rutin, který příznivě působí na kardiovaskulární systém. Pohanka také podporuje normální funkci dýchacího systému.
Latinský název Fagopyrum esculentum
Lidové názvy Poháňka, pohanina, tatarčeny, tatarčisko, tatarka, turecké žito, cizinka
Popis a výskyt Jednoletá bylina původem z Číny, pěstovaná v Evropě jako pseudocereálie. Nažky mají hnědou, černou nebo šedou barvu, v závislosti na odrůdě. Oloupaná semena – kroupy se svojí strukturou a chemickým složením podobají cereáliím (dieteticky cenné jsou plody – nažky).
Zpracování Kromě semen, které slouží jako potravina, se sbírá nať, a to v rané fázi kvetení před vytvořením plodů.
Účinné látky Flavonoidy (hlavně rutin, dále kvercetin, vitexin, isovitexin, orientin, isoorientin), tokoferoly, třísloviny, naftodianthron, fagopyrin je příčinou častých alergických reakcí projevujících se vyrážkou na světle.
Účinky Podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému (obsah rutinu). Dále podporuje normální funkci dýchacího systému.
Rizika Nemá vážnější rizika.
Dávkování 1 až 2 g sušené nati ve formě nálevu (čaje), 2 až 3× denně.
Zajímavosti Pohanka dostala svůj název díky pohanským nájezdníkům: saracénům a tatarům, kteří rozšířili její semena do Evropy.
Sbíraná část Nať (Fagopyri herba)
Sušení, sesychací poměr Sbíráme nať v době květu, dříve než rostlina začne vytvářet plody. Nať sušíme umělým teplem při teplotách mezi 100 - 130°C. Sušení musí probíhat rychle, aby si rostlina zachovala co nejvyšší obsah rutinu. Skladujeme ji ve vzduchotěsných tmavých a skleněných nádobách, aby nenavlhla.
Doba sběru Červen–srpen