Pomerančovník hořký Aromatický citrus, skvělý nejen do kuchyně
Aromatikum, které podporuje normální trávení a chuť k jídlu.
Latinský název Citrus aurantium subsp. amara (Citroník pomerančový hořký)
Lidové názvy Citroník pomerančový hořký
Popis a výskyt Citrus chinensis (pomerančovník čínský) je základní druhem pro šlechtění pomerančů. Citrus aurantium (citroník pomerančový) je velmi blízký pomerančovníku čínskému. Využívají se poddruhy Citrus aurantium subsp. amara (citroník pomerančový hořký poskytující listy, silici a květy. Z květů a oplodí se destiluje silice. Další poddruh je Citrus aurantium subsp. aurantium/dulcis (citroník pomerančový sladký), který poskytuje oplodí (Aurantti pericarpium dulce). Citrus aurantium subsp. bergamia (citroník pomerančový bergamský), z jehož oplodí se destilací získává bergamotová silice.
Zpracování Plod je tzv. hesperidium specifický druh bobule, mající tvar kulovitý, mírně zploštělý či podlouhle oválný. Z hořkého pomeranče se připravuje nálev, vodný odvar, tinktura, esenciální olej se destiluje z listů, výhonků i slupek.
Účinné látky Silice (90% monoterpeny, limonen, citral, citronellal), alkaloidy synefrin, octopamin aj., polysacharidy, hořké flavonoidní glykosidy (aurantiamarin, hesperidin), flavanony (neohesperidin, naringin), narkotin, nobiletin, aldehydy, kumariny, aminokyseliny, minerály, pektin, karotenoidy, vitaminy A, B1, C, organické kyseliny a další látky.
Účinky Podporuje normální trávení a chuť k jídlu. Udržuje metabolismus lipidú a přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti. Podporuje normální funkci dýchacího systému a v neposlední řadě přispívá k relaxaci a zdravému spánku.
Rizika Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Vyskytuje se sdružená alergie na citrusy.
Sbíraná část Oplodí hořkého pomeranče (Aurantii pericarpium amari), listy květy, silice.
Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě