Růže šípková Šípky, které neuspí, ale podpoří imunitní systém
Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá k podpoře dýchacích cest a přirozené obranyschopnosti, někdy jako močopudný prostředek.
Latinský název Rosa canina
Lidové názvy Šípek, šipka, planá růže, psí růže, růže trnová, polní růžičky, růže trnková, šípina, šípinky
Popis a výskyt Vytrvalý opadavý keř, který samovolně vytváří bohatě větvenou ostnitou nadzemní část, která bez opory dosahuje zhruba 3 m. Keř je rozšířený v celé Evropě. Je to nejběžnější planě rostoucí druh růže.
Zpracování Sbírají se plody (šípky), a to i z příbuzných planě rostoucích druhů růží. Nejvyšší obsah vitaminu C je v době, kdy se začínají barvit oranžovočerveně. Z šípků se odstraňují vnitřní chmýřité nažky – ty se využívají pro lisování oleje.
Účinné látky Vitamín C (0,5 až 1,5 %, zpracováním obsah klesá, hlavně vlivem tepla a styku s kovy). Dále jsou obsaženy flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny (k. jablečná, k. citrónová), pektin, cukry, malé množství vitaminu B1 a B2. Nažky (nesprávně semena) obsahují olej, vitamín E, galaktolipid, silici a cukry.
Účinky Šípky jsou známé pro svůj vysoký obsah vitaminu C. Podporují přirozenou obranyschopnost a správnou funkci imunitního systému. Mají antioxidační vlastnosti, přispívají k normální funkci dýchacího systému a normální činnosti močových cest a ledvin. Podporují též normální trávení. Mají příznivý vliv na normální stav pokožky. Olej z nažek se doporučuje k podpoře normálního stavu kloubů.
Rizika Bez vážnějších rizik.
Dávkování 2 až 5 g sušených šípků, 3 až 4x denně.
Zajímavosti K výrobě šípkové marmelády je nejlepší používat šípky které přešly mrazem. Mají tmavě červenou barvu, jsou nasládlejší a aromatičtější, i když neobsahují tolik vitaminu C.
Sbíraná část Plod (Cynosbati fructus)
Sušení, sesychací poměr Šípky sušíme co nejrychleji v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Vhodná jsou zejména síta, kde k plodu může vzduch ze všech stran. Dosušujeme umělým teplem nepřevyšujícím 60 °C. Pozor, při vysoké teplotě se šípky připalují a černají. Takové je třeba ze sběru vyřadit. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají. Šípky balíme do síťovaných nebo jutových pytlů. Sesychací poměr 2:1.
Doba sběru Září–říjen