Saturejka zahradní Trávení podpoří aromatické koření
Pro podporu normálního trávení.
Latinský název Satureja hortensis
Lidové názvy Cabr, čabr, čibr, čantoryjka, pepř oslí, santoryjka, saturajka, saturej, satoria, satorka, šubra, ščuřík
Popis a výskyt Jednoletá bylina s lodyhou na bázi dřevnatějící. Dosahuje výšky asi 40 cm. Má světle fialové kvítky a kvete od června do října. Pochází ze Středomoří, ale dnes se pěstuje po celém světě jako koření.
Zpracování Sbírá se nať v době květu.
Účinné látky Silice (1 %, hlavními složkami karvakrol, thymol, pineny, limonen, kamfen), menší množství flavonoidů, tříslovin a organických kyselin.
Účinky Užívá se jako koření na podporu normálního trávení. Saturejka se často používá do směsí koření. Je jednou ze složek provensálského koření.
Rizika Bez vážnějších rizik.
Dávkování V malém množství jako koření. Samostatně se užívá zřídka, v dávkách kolem 1,5 g.
Zajímavosti Historicky se čaj ze saturejky podával k hašení žízně u diabetiků. Na hladinu cukru v krvi ale nemá vliv. Příbuzná saturejka horská (Satureja montana), je trvalka.
Sbíraná část Nať (Saturejae herba)
Sušení, sesychací poměr Sklízí se kvetoucí nať, jakmile doroste alespoň 30 cm výšky. Odřezáváme asi 15 cm nad zemí, aby mohla znovu obrůst. Suší se ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích zavěšených v průvanu. Pokud sušíme umělým teplem, nesmí teplota přesáhnout 35 °C.
Doba sběru Červenec–říjen