Šípkový likér se zázvorem
Monika Čechová @bylinkova_terapie 25. 11. 2022
Šípkový likér se zázvorem, na prohřátí a povzbuzení organismu a imunitu.
Ingredience
0,5 l láhev s uzávěrem
Šípky
Zázvor
4 lžíce medu
1 celá skořice
1 citron
Postup přípravy
- Nasbírané zralé šípky a nakrájený zázvor vložte do čisté 0,5 l lahve do zhruba třetiny jejího obsahu. Poměr šípků a zázvoru může být 1:1. Pokud preferujete jemnější chuť přidejte více šípků. Ostřejší chuť zajistí zase více zázvoru.
- Přidejte 4 lžíce kvalitního medu, jednu celou skořici a nakrájený citrón.
- Vše pak řádně v lahvi rozrušte opačným koncem vařečky, aby se všechny ingredience propojily.
- Zalijte celý obsah lahve hruškovicí (nebo destilátem s 40 % alkoholu, který Vám chutná).
- Uzavřete zátkou a nechte na tmavém místě v pokojové teplotě macerovat asi 3-4 týdny. Občas protřepte.
- Poté vše přefiltrujte a čistý extrakt, doplňte opět hruškovicí tak, aby celkový obsah likéru byl 0,5 l.
Díky alkoholu zůstanou zachovány všechny účinné látky a vitamíny ze šípku, zázvoru, citronu a skořice. Med zaručí lahodnou chuť.
Šípky obsahují velké množství vitamínů, je ceněn hlavně pro velké množství vitamínu C, který je rozpustný ve vodě. Šípky jsou také silným antioxidantem, pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním i při detoxikaci organismu, čistí a vyživují krev, posilují oběhový, dýchací a trávicí systém a celkově zvyšují obranyschopnost a imunitní systém.
Zázvor je také bohatý na vitamíny a minerály, nejvíce je zastoupen vitamín C a také vitamín E, kyselina listová, draslík, hořčík, vápník a fosfor. Obsahuje také další aktivní látky, které jsou základem pro léčivé vlastnosti zázvoru např. esenciální oleje a flavonoidy. Díky těmto látkám působí zázvor jako silný antioxidant s protizánětlivými účinky.