Cesmína paraguayská Čaj pro energii a osvěžení těla z posvátné jihoamerické rostliny
Přispívá k potlačení duševní a tělesné únavy. Pro podporu energie a osvěžení těla.
Latinský název Ilex paraguariensis
Lidové názvy Maté, yerba maté, chimarrao, cimarrón
Popis a výskyt Stálezelené keře nebo stromy domácí v Paraguayi a Brazílii. Nejvíce se ale pěstují v Argentině.V přírodě dorůstají výšky až 15 metrů, na plantážích jsou pro snadnější sklizeň v nízké formě. Mají tuhé listy vejčitého tvaru s vroubkovaným okrajem.
Zpracování Tradičně se usekané špičky větví protahují plamenem, čímž se zastaví činnost enzymů, a potom se dosuší nad ohněm. Listy po sušení odpadají z větví a připravuje se z nich nápoj maté (yerba maté). Populární (spíše v Evropě) je i jednoduše usušený list, který však nemá kouřovou příchuť a sytou barvu.
Účinné látky Alkaloidy (kofein – 1 až 2 %, theobromin – asi 0,5 %), třísloviny, fenolické kyseliny (. k. chlorogenová), silice a malá množství flavonoidů, saponinů a hořčin.
Účinky Přispívá k potlačení duševní a tělesné únavy a k osvěžení těla. Podporuje vylučování vody z organizmu. Přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti/metabolismus lipidů, protože kofein aktivizuje tukové zásoby a v kombinaci s pohybem je pomáhá spalovat.
Rizika Rizika jsou podobná jako u jiných rostlin obsahujících kofein. Vyšší dávky mohou dráždit trávicí trakt, zvyšovat krevní tlak, může ovlivnit účinnost některých léčiv (např. antidepresiva, diuretika, některá antibiotika). Obsažený kofein vyvolává závislost a toleranci.
Dávkování V dávkách 1 až 2,5 g sušeného listu na šálek, až 3× denně ve formě čaje (nálevu). Tradičně se používá teplá, ale nikoli vroucí voda (cca 80°C).
Zajímavosti Tradičně se maté pije z vydlabané a usušené tykve, které se říká kalabasa, a to pomocí brčka, které je na jedné straně rozšířeno a děrováno – slouží zároveň jako sítko. Nazývá se bombilla.
Sbíraná část List (Maté folium)
Sušení, sesychací poměr Sesychací poměr 5 : 2. U nás neroste
Doba sběru V závislosti na lokalitě, leden–srpen