Brusnice borůvka Pro normální hladinu cukru v krvi a normální činnost cévní soustavy
Pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi. Přispívají k normální činnosti kapilárních cév a žil.
Latinský název Vaccinium myrtillus
Lidové názvy Borůvka černá, černá jahoda, myrtová jahoda, černice, boruvnice, myrtovka, hafera, čičoretka, barůvka, borovčí
Popis a výskyt Opadavé keříky, rostoucí v lesích severní a střední Evropy, v severní Asii a severní Americe. Dávají malé modré plody s fialovou šťávou, které dozrávají od června do září. Používá se i borůvkový list.
Zpracování Sbírají se listy, které se suší, nebo plody – zralé borůvky, kterése používají čerstvé, zmražené nebo se rovněž suší. Borůvky slouží k výrobě řady produktů v potravinářském průmyslu.
Účinné látky Plody: Anthokyany (delfinidin, malvidin aj.), flavonidy (hyperosid, kvercitrin), proanthocyanidiny, třísloviny, organické kyseliny, fenolické kyseliny, cukry . Až 90 % čerstvých plodů tvoří voda.
Účinky Plody mají antioxidační účinky. Přispívají k normální činnosti kapilárních cév a žil, podporují normální stav zraku. Podporují normální stav žaludeční sliznice a sliznice tenkého střeva. Listy pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi.
Rizika Při vyšších dávkách hrozí zácpa. Použití borůvkového listu k by mělo být konzultováno s ošetřujícím lékařem (riziko interakce s léčivy na cukrovku).
Dávkování 1,5 g listu 3× denně ve formě horkého nálevu (čaje).
Zajímavosti Britští noční letci užívali během druhé světové války velká množství borůvkové marmelády, protože věřili, že jim to zlepšuje vidění za zhoršených světelných podmínek. Vědecky tento efekt ale nebyl prokázán.
Sbíraná část List, nať, plod (Myrtilli folium, Myrtilli herba, Myrtilli fructus)
Sušení, sesychací poměr List sušíme ve stinných a dobře větraných místech asi v 3 cm vrstvě na čistých papírech nebo hustých sítech. Občas obracíme a během sušení odstraňujeme hnědé nebo poškozené listy. Balíme do papírových pytlů. Nať sušíme asi ve 20 cm vrstvě na stinném, dobře větraném místě nebo umělým teplem do 40 °C. Keříčky se zahnědlými listy je nutné během sušení odstranit celé. Nať balíme do jutových nebo polypropylenových žoků. Plody borůvky se nechají mírně zaschnout na slunci a pak v jednoduché vrstvě dosušíme umělým teplem do úplného svraštění. Vhodné je sušit buď na sítech, nebo na plechu. Teplota nesmí přestoupit 45 °C – pozor na připálení. Správně usušené bobule nebarví ruce, neslepují se, nedosušené plody plesnivějí. Plody skladujeme v uzavřených nádobách nebo pevných papírových obalech. Sesychací poměr: list 4 : 1, nať 5 : 1, plod 8 : 1.
Doba sběru List: červen–září, nať: červen–září, plod: červenec–srpen