Bylinkové víno: macerát bylin ve víně
Monika Čechová @bylinkova_terapie 30. 9. 2022
Bylinkové maceráty ve víně zastudena jsou prastarou formou léčebných procedur, které používali už staří Egypťané. Víte, že i u nás, se ještě v 19. století bylinkové víno užívalo na lékařský předpis?

Vyrobit si bylinkové víno není složité. Musíte pouze vědět, jaké bylinky použít. Bylinky mohou být v čerstvém i v sušeném stavu, záleží na období. Stejně tak víno je možné použít bílé či červené, avšak mělo by být suché, neboť kyselinky ve víně potřebujeme právě pro lepší uvolnění účinných látek z bylin.
Obecně platí, že bylinky macerujeme ve víně za studena. Do 1 litru suchého vína naložíme asi 100 g směsi sušených bylin, v případě čerstvých může být až 150 g . Láhev uzavřeme, protřepeme a necháme v pokojové teplotě, spíše ve stínu. Po 14 dnech víno scedíme a přelijeme do láhve, kterou pak budeme uchovávat v lednici, nebo v temnu a chladu. Toto víno slouží jako léčebný pomocník, nikoliv jako „tradiční sklenička vína“. Proto užíváme pouze 1 dcl tohoto bylinného macerátu denně.

Bylinkové víno pro ženy
Nachystáme směs bylinek přibližně 100 g sušených ženských bylinek jako jsou:
Měsíček
Maliník
Kontryhel
Řebříček
Jetel
Růže stolistá
Všech bylin by mělo být po jednom díle tak, aby tvořily dohromady 100 g. Vše vložíme do láhve a zalijeme suchým bílým vínem typu ryzlink. Dále postupujeme dle obecného návodu výše.
Bylinkové víno pro muže
Nachystáme směs bylinek přibližně 100 g sušených mužských bylin jako jsou:
Rozmarýn
Dobromysl
Kotvičník
Řebříček
Vrbka úzkolistá
Všech bylin by mělo být po jednom díle tak, aby tvořily dohromady 100 g. Vše vložíme do láhve a zalijeme červeným vínem typu frankovka. Dále postupujeme dle obecného návodu výše.