Heřmánkové víno na zklidnění mysli a pokojné zažívání
Monika Čechová @bylinkova_terapie 2. 6. 2022
Latinský název Heřmánku “matricaria” se odvozuje od latinského “mater” = matka, protože jej většinou pro své léčebné účinky používaly matky a ženy. Heřmánek má totiž silné dezinfekční a protizánětlivý efekt, což je velmi důležité při léčení nemocí všeho druhu. Heřmánek najdete v našich čajích, kosmetice a nebo si můžete zkusit vyrobit domácí heřmánkové víno.
Heřmánek je proslulý zklidňujícími účinky na zažívání, pokožku ale i psychiku. Působí analgeticky a antimikrobiálně. Zmírňuje úzkost a stres, únavu i nespavost, a právě za tímto účelem je vhodné naložit heřmánek do vína. Díky maceraci předá květ heřmánku své vlastnosti vínu, které pak můžete používat při stavech úzkosti, při špatném zažívání a nadýmání či pouze na zbavení se únavy a navození dobré nálady. Ale nesmíte zapomenout, že heřmánkové víno se používá jako bylinná medicína, tedy preventivně 1 malá štamprlička denně nebo při potížích.
Ingredience
0,5 l bílého suchého vína
3 lžíce čerstvých heřmánkových květů
2 lžíce třtinového cukru/ nebo medu
1 lžička citronové kůry
Postup
- Vložte do lahve heřmánek, cukr a citronovou kůru.
- Opačným koncem vařečky vše řádně rozrušte, aby se všechny ingredience propojily
- Zalejte bílým suchým vínem. Řádně protřepte.
- Macerujte v pokojové teplotě 14 dní.
- Denně protřepávejte.
- Přelijte přes sítko a poté uchovávejte v lednici.
Užívání
Denně malá štamprlička při stavech úzkosti, špatném zažívání a nadýmání, zbavení se únavy a navození dobré nálady.