Jarní březová míza
Monika Čechová @bylinkova_terapie 5. 4. 2023
Když začátkem dubna po dlouhé zimě přichází jaro, stromy nalévají své pupeny a proudí jimi míza. Říkáme jí vzestupná míza, protože právě v tomto jarním období stoupá od kořenů k rozvíjejícím se pupenům. Strom dokáže za den vyprodukovat i několik litrů této životodárné mízy. Proudění mízy zesiluje během dne, večer a v noci naopak úplně ustává.

V minulosti, se lidé navrtávali kmeny břízy a skrz dřevěné brčko z nich vytékla míza. Tu pak hojně užívali pro své zdraví. Tento zvyk se zachoval u východních Slovanů, kteří březovou šťávu nechávali zakvasit na slunci jako osvěžující nápoj. Ženy tuto mízu pily čerstvou i zkvašenou a považovaly ji za elixír života přinášející plodnost, krásu a zdraví. Míza obsahuje kromě cukru také mnoho enzymů, minerálních látek, aminokyselin i organických kyselin např. vápník, hořčík, zinek a draslík. Právě díky draslíku se míza také využívala také využívala také jako náhrada mateřského mléka. Březová míza je vskutku blahodárná, ale teče jen pár týdnů na počátku jara. |
![]() |
Jsem však zásadně proti navrtávání stromů a volím šetrnější odběr této jarní březové mízy, jak vidíte ve videu.
|
|
Léčivé vlastnostiMízu z břízy je nejlépe užívat v čerstvém stavu, třeba 5 x denně 1 lžičku smíchat s vodou. Mízu můžete používat i zvnějšku na pleť a masáž vlasové pokožky. Je také vhodná jako drenáž, tedy pomáhá odstraňovat nadměrnou vodu z těla, detoxikovat a podporuje funkci ledvin. Míza využijete také při chronickém revmatismu. Mattioli píše v roce 1565 ve svém herbáři : „Míza má tak silný účinek, že rozbíjí kámen v ledviních i v močovém měchýři.“ Zmiňuje také, že odstraňuje skvrny v obličeji a kůže je tak díky míze krásná a omlazená. V ústech zase podle něj léčí bolavé vředy. Kromě březové mízy můžete na konci zimy využít i její kůru, jak jsme se naučili již dříve nebo si vychutnat březové listy v LEROS čaji Štíhlá linie nebo Močové cesty & ledviny. |
![]() |