Pořiďte si naše adventní kalendáře a připravte se na Vánoce plné čajových překvapení!

Mateřídouškové máslo

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 25. 6. 2023

Mateřídouška se řadí mezi byliny, které lidé využívají po tisíce let. Mateřídoušku znali již staré civilizace v oblasti Středomoří, včetně starověkých Řeků a Římanů, kteří pro ni našli uplatnění jak v kuchyni, tak v medicíně. Byla používána jako koření, bylinný čaj, aromatická vůně a také pro své léčivé vlastnosti. Často bývá uváděna také jako jedna ze svatojánských bylin.

Mateřídouškové máslo

Díky jejím užitečným vlastnostem i vysoké odolnosti se její pěstování rozšířilo do mnoha dalších oblastí světa. Její schopnost růst v různých typech půdy a odolnost vůči suchu ji předurčují k pěstování v různých klimatických podmínkách. První písemná zmínka o mateřídoušce pochází z antických textů od římského lékaře a botanika Dioskorida, který žil v 1. století našeho letopočtu. O mateřídoušce se psalo i později a lze ji nalézt v mnohých středověkých herbářích a léčebných příručkách. Pojmenování této byliny se v průběhu tisíciletí měnilo a také má různé lidové přezdívky napříč regiony. Český název mateřídouška neboli matčina duše (douška) vychází z doslovného překladu latinského termínu matris animula, jenž se objevil na přelomu 6.-7. století v knize biskupa Isidora Sevillského odkazující na pověst o květině, která jako duše zemřelé matky vyjadřovala dětem lásku prostřednictvím vůně. Až později si lidé mateřídoušku ztotožnili s matkou Boží a ujalo se i označení mařídouška (Máří Magdalena) nebo mateřinka či babídouška.

Mateřídoušek existuje mnoho druhů, ale všechny jsou známé především pro svůj obsah silic, ale také hořčinů, flavonoidů, flavonů, saponinů, tříslovin, organických kyselin a různých minerálních látek. Mateřídoušky se pro své antiseptické, dezinfekční, spasmolytické a uklidňující účinky používají vnitřně i zevně, a to v podobě čajů, sirupů nebo bylinných koupelí. Nejčastěji se s mateřídouškou setkáte v podobě sušené v bylinných čajích, které mají blahodárné účinky na trávení a uklidnění. Avšak pro svou výraznou vůni a aromatickou chuť se často upotřebí i v kulinářství. Mateřídoušku můžete přidat do marinád pro maso nebo může být součástí bylinné směsi při přípravě omáček a polévek. Čerstvé listy mateřídoušky se jako aromatická přísada hodí do salátů. Její chuť se dobře kombinuje s různými druhy zeleniny a syrovými ingrediencemi. Svojí charakteristickou vůní a chutí může mateřídouška ozvláštnit i těsto jakéhokoliv pečiva nebo sušenek. Listy i květy mateřídoušky se často smíchávají s máslem a používají jako bylinné máslo pro dochucení různých pokrmů, například grilovaného masa, pečených brambor, zeleniny nebo se může jednoduše namazat na topinku. 

Ingredience:
250 g másla
1-2 stroužky česneku
½ lžičky vločkové soli
Kůra z 1 bio citronu
Hrst mateřídoušky (lístky I květy)

  1. Otrhané lístky a květy mateřídoušky properte ve studené vodě a následně pořádně osušte.
  2. Změklé a pokrájené máslo vložte do mísy robota. Přidejte nahrubo nasekanou mateřídoušku, prolisovaný česnek, najemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl a pomocí sekacího nástavce všechny ingredience spojte v nadýchané bylinkové máslo. Během procedury párkrát setřete stěrkou stěny mísy směrem do středu, aby se všechny ingredience mohly rovnoměrně dostat do celého másla.
  3. Máslo pak přendejte do servírovací mističky nebo jej vytvarujte do homole a zabalené skladujte v lednici.
  4. Plátky mateřídouškového másla používejte na ještě horké pokrmy, aby na jejich povrchu povolilo a uvolnilo své získané aroma.

Dočetli jste? Vyzkoušejte