Mateřídouškové máslo
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 25. 6. 2023
Mateřídouška se řadí mezi byliny, které lidé využívají po tisíce let. Mateřídoušku znali již staré civilizace v oblasti Středomoří, včetně starověkých Řeků a Římanů, kteří pro ni našli uplatnění jak v kuchyni, tak v medicíně. Byla používána jako koření, bylinný čaj, aromatická vůně a také pro své léčivé vlastnosti. Často bývá uváděna také jako jedna ze svatojánských bylin.
Díky jejím užitečným vlastnostem i vysoké odolnosti se její pěstování rozšířilo do mnoha dalších oblastí světa. Její schopnost růst v různých typech půdy a odolnost vůči suchu ji předurčují k pěstování v různých klimatických podmínkách. První písemná zmínka o mateřídoušce pochází z antických textů od římského lékaře a botanika Dioskorida, který žil v 1. století našeho letopočtu. O mateřídoušce se psalo i později a lze ji nalézt v mnohých středověkých herbářích a léčebných příručkách. Pojmenování této byliny se v průběhu tisíciletí měnilo a také má různé lidové přezdívky napříč regiony. Český název mateřídouška neboli matčina duše (douška) vychází z doslovného překladu latinského termínu matris animula, jenž se objevil na přelomu 6.-7. století v knize biskupa Isidora Sevillského odkazující na pověst o květině, která jako duše zemřelé matky vyjadřovala dětem lásku prostřednictvím vůně. Až později si lidé mateřídoušku ztotožnili s matkou Boží a ujalo se i označení mařídouška (Máří Magdalena) nebo mateřinka či babídouška. |
|
Mateřídoušek existuje mnoho druhů, ale všechny jsou známé především pro svůj obsah silic, ale také hořčinů, flavonoidů, flavonů, saponinů, tříslovin, organických kyselin a různých minerálních látek. Mateřídoušky se pro své antiseptické, dezinfekční, spasmolytické a uklidňující účinky používají vnitřně i zevně, a to v podobě čajů, sirupů nebo bylinných koupelí. Nejčastěji se s mateřídouškou setkáte v podobě sušené v bylinných čajích, které mají blahodárné účinky na trávení a uklidnění. Avšak pro svou výraznou vůni a aromatickou chuť se často upotřebí i v kulinářství. Mateřídoušku můžete přidat do marinád pro maso nebo může být součástí bylinné směsi při přípravě omáček a polévek. Čerstvé listy mateřídoušky se jako aromatická přísada hodí do salátů. Její chuť se dobře kombinuje s různými druhy zeleniny a syrovými ingrediencemi. Svojí charakteristickou vůní a chutí může mateřídouška ozvláštnit i těsto jakéhokoliv pečiva nebo sušenek. Listy i květy mateřídoušky se často smíchávají s máslem a používají jako bylinné máslo pro dochucení různých pokrmů, například grilovaného masa, pečených brambor, zeleniny nebo se může jednoduše namazat na topinku. |
|
Ingredience:
|