Osvěžující mátová zmrzlina
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 25. 6. 2024
Léto je období, kdy horké počasí může být vyčerpávající a hledáme způsoby, jak se ochladit a osvěžit. Kromě běžných metod, jako je pití studených nápojů a pobyt ve stínu, mohou být skvělým pomocníkem byliny a rostliny, které mají chladivé účinky.
Používání ochlazujících bylin během horkých letních měsíců má hluboké kořeny v historii mnoha kultur po celém světě. Tradiční léčitelé a bylinkáři využívali vlastnosti rostlin, aby pomohli lidem zvládat horké podnebí a zlepšili jejich zdraví. Ve starověkém Egyptě byla máta ceněna pro svou osvěžující chuť a chladivé účinky, přidávala se do nápojů, aby ulevila od horka a zlepšila trávení. Eukalyptus neboli blahovičník mnohostranně využívali domorodí Australané pro jeho léčivé vlastnosti, které zahrnovaly ochlazení těla, zmírnění bolestí a léčbu infekcí. Listy eukalyptu byly žvýkány nebo vařeny a používány jako obklady k léčbě horečky a zánětů. Eukalyptový olej se dodnes při respiračních problémech přidává do inhalací a k dezinfekci ran. V tradiční čínské medicíně se eukalyptus používá k ochlazení těla a čištění plic, podobné chladivé byliny jako například mátový čaj byly využívány k léčbě přehřátí a horečky. Ajurvéda, starověký léčebný systém z Indie, doporučuje během horkých měsíců popíjet čaje z ochlazujících bylin jako máta a koriandr k udržení rovnováhy tělesných energií. Ve středověké Evropě byly máta a meduňka pěstovány v klášterních zahradách a používaly se k výrobě osvěžujících nápojů a léčivých elixírů. Rooibos (Aspalathus linearis) má své kořeny v jihoafrických křovinatých oblastech, kde ho domorodé kmeny používaly nejen pro osvěžení, ale především pro své zdravotní přínosy. Roibos se považuje za vynikající zdroj mnoha vitamínů a minerálů. Dokáže účinně pomáhat například při bolestech hlavy, nespavosti nebo dokonce kožních problémech nebo alergiích.
Moderní věda potvrzuje zdravotní přínosy těchto bylin, které přispívají k ochlazení těla, zlepšení trávení, posílení imunity a celkovému zlepšení zdraví. Eukalyptus, mátu, a rooibos najdete v bylinné směsi Leros Eukalyptus Cold Brew, která je navíc obohacena o červenou řepu. Roibos s červenou řepou zabarvuje směs nejdříve do růžové, poté do výrazné oranžovo-červené barvy.
MÁTOVÁ ZMRZLINA SE ZELENÝM JEČMENEM
Během horkých dnů většina lidí preferuje kromě studených nápojů i jídlo, které ochladí. Zmrzlina je jednou z nejoblíbenějších studených pochoutek především u dětí, ale ani dospělí ji přes léto často neodolají. Kupované zmrzliny mohou obsahovat spousty nezdravých látek a zbytečně mnoho cukru, čemuž lze předejít vlastní přípravou doma. Chladící efekt zmrzliny můžete ještě podpořit typickou osvěžující bylinou jako je máta. Mátová zmrzlina je velmi snadná na přípravu.
INGREDIENCE:
400 ml smetany ke šlehání
200 ml plnotučného mléka
2 lžíce řeckého jogurtu
1 zmrzlý pokrájený banán
50 g třtinového moučkového cukru
1 lžička zeleného ječmene
1 velká hrst máty
Smetanu, mléko, mátu a třtinový cukr moučka dejte do kastrůlku. Zahřívejte přibližně 5 minut, aby se z máty do tekutiny uvolnily esenciální oleje a cukr se dokonale rozpustil. Směs nesmí projít varem. Následně ji nechte vychladnout a přemístěte do lednice, kde ji můžete nechat louhovat pár hodin nebo do druhého dne. Po vylouhování směs sceďte.
Přisypte zelený ječmen, který v tekutině pořádně rozmíchejte, aby v ní nezůstaly jeho hrudky. Poté přidejte rozmixovaný zmrzlý banán a jogurt. Směs promíchejte a přelijte do uzavíratelné nádoby určené do mrazáku. Nechte do druhého dne zmrazit.