



Popis
Receptura
Rituál
Byliny
Parametry
Recenze
popis
SVĚTLÍK OSVĚŽÍ PLEŤ I OČI
Nálev ze světlíku lékařského přispívá k osvěžení unavených očí a ve spojení s koupelí dodá svěžest celému tělu. Často je proto využíván v kosmetických přípravcích. Svůj latinský název Euphrasia officinalis nese světlík podle Eufrosyné, jedné z pověstných Grácií, bohyní půvabu a krásy. Jeho lidové názvy jako očanka, hledíček či okotěška odkazují na to, že báby kořenářky odpradávna považovaly světlík za oční bylinku.
Příprava
2 polévkové lžíce povařte 5 minut v 300 ml vody, vyluhujte 10 minut v přikryté nádobě, sceďte. Používá se vlažný. Nálev se připravuje vždy čerstvý.
Chuť a vůně
Jednoletá bylina se světlými kvítky má lehce kořeněnou vůni, jejíž dozvuky můžete cítit v blahodárném nálevu s barvou bílého vína.
Upozornění
Nepoužívejte při přecitlivělosti na světlík. Určeno k zevnímu použití. Nevyhazujte krabičku, slouží jako příbalový leták. Použití: Nálev vhodný k osvěžení unavených očí a pleti, ve spojení s koupelí také k péči o tělo. Uchovávejte na suchém místě do 25 °C, chraňte před světlem a cizími pachy. Ukládejte mimo dosah dětí.
Číslo receptury: 712
Světlík lékařský má mnoho lidových pojmenování, naši předkové mu říkali také ambrožka. Ambrož slaví svátek 7. 12.
Složení: Nať světlíku lékařského (Euphrasiae herba) 100%.
Více o receptuře
Vůně
Chuť
Každý den
ČAS NA SEBE
Vyberte si hrníček, který potěší Vaše oči.
Odpovídající množství bylinek povařte a poté vyluhujte.
Zavřete oči a 15 minut myslete na ranní procházku loukou a vnímejte, jak kapky rosy vracejí svěžest Vašemu unavenému tělu.
Poté nechte nálev mírně vychladnout.
