Recept na dožínkový koláč
Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 27. 8. 2024
Snad jen jediný český moučník nás proslavil až v dalekých koutech světa a dalo by se o něm říct, že je klenotem naší kuchyně. Kynutý koláč provoněný ovocem, zavařeninou, mákem nebo tvarohem se v mnoha podobách zapsal do tradic krajů českých i moravských a zdobil slavnostní stoly během svatebních oslav, rodinných událostí, významných svátků vánočních, velikonočních či svatodušních.
Při procestování naší země křížem krážem je možné téměř v každém regionu narazit na místní koláče různých tvarů, velikostí i zdobení a některé z nich, jako například chodské, krchlebské, pajerské, domažlické nebo valašské, získaly věhlas celonárodní. Koláče se pojmenovávaly nejen podle místa původu, ale i podle okolností, při kterých se podávaly, a tak na „bolestníku“ si všichni pochutnali při křtinách, snědením „radostníku“ na svatbě se podpořila láska dvou lidí vstupujících do manželství, „žalostníky“ byly rozdávány v den pohřbu dětem i žebrákům a „rodeník“ posílali rodiče svobodné matky údajnému otci, který se kousnutím do moučníku ve tvaru dítěte přiznával k otcovství. Největší pozornost se však vždy věnovala koláči svatebnímu, kterému se také jinak říkalo „nevěstinský“, protože jej pekla nejčastěji křestní kmotra nevěsty a byl důležitou součástí celého obřadu, čemuž nasvědčovaly i jeho obrovské rozměry a bohaté zdobení. I když je název koláč odvozen od tvaru kola, pekly se koláče i čtvercové nebo natažené na celý plech, kterým se pak říkalo táč. Kruhový tvar však musel vždy mít koláč „dožínkový“, který symbolizoval cyklus života, slunce a roční období. Kruhový byl také považován za symbol celistvosti a harmonie. V některých regionech se do koláčů zapékaly symbolické předměty, jako například mince nebo figurky, které měly přinést štěstí a prosperitu. Dožínkové koláče nebyly jen pokrmem, ale i nositeli tradic a hodnot, které byly předávány z generace na generaci. Sloužily také jako dary, které byly předávány sousedům, rodině nebo kněžím jako projev vděčnosti a jednoty komunity. Zvyk pečení dožínkových koláčů se pravděpodobně vyvinul z rituálních pohanských oslav ukončení sklizně obilí. Lidé věřili, že je třeba poděkovat bohům za úrodu, aby zajistili její opětovné bohatství i v příštím roce. Dožínkové koláče tak zůstávají krásným symbolem spojení člověka s přírodou a jeho závislosti na zemědělské úrodě. I dnes, kdy se dožínky slaví spíše symbolicky, mají tyto koláče své místo v české a evropské kultuře.
Dožínky jsou časem radosti a hojnosti, kdy se schází celá komunita, aby oslavila těžce vydřenou úrodu. Při takových oslavách je však běžné, že se konzumuje větší množství jídla a pití, což může vést k trávicím potížím. V těchto případech může být skvělým přírodním prostředkem pro zklidnění zažívacího traktu bylinný Leros Velké květy divizna. Díky svým slizovitým látkám dokáží květy divizny zmírnit podráždění žaludku a podpořit zdravé trávení. Pravidelné popíjení tohoto čaje může pomoci předejít nepříjemným trávicím problémům, jako jsou nadýmání nebo pálení žáhy, které mohou při dožínkových hostinách snadno nastat. Divizna kromě podpory normálního trávení posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a zdraví dýchacích cest. Čaj připravený z divizny voní medem a nektarem a má lahodnou, jemně nasládlou chuť
INGREDIENCE NA TĚSTO:
25 G DROŽDÍ
4 LŽIČKY CUKRU
120 ML MLÉKA
300 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
80 G ROZEHŘÁTÉHO MÁSLA
1 ŽLOUTEK
ŠPETKA SOLI
1 VEJCE NA POTŘENÍ
INGREDIENCE NA NÁPLŇ POVIDLOVOU A MAKOVOU:
POVIDLA
MLETÝ MÁK
LOUPANÉ MANDLE
INGREDIENCE NA NÁPLŇ TVAROHOVOU:
500 G TVAROHU V KOSTCE
80 G CUKRU
2 ŽLOUTKY
1 VANILKOVÝ CUKR
POSTUP:
Rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani moc studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí. Než vzejde kvásek, rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Aktivní kvásek poznáte podle bublin, které se tvoří na hladině. Ke kvásku prosejte mouku a přilejte zbývající mléko s rozkvedlaným žloutkem, špetkou soli a zchladlým máslem. Těsto promíchejte vařečkou jeho nadzvedáváním ode dna nahoru, aby se provzdušnilo. Poté ho zakryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout. Vykynuté těsto vyndejte a odtrhávejte z něj malé bochánky. Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte těsto do kruhu o tloušťce přibližně půl centimetru. Okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem a na zbývající plochu stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Tvarohovou vrstvu ozdobte dle své fantazie pomocí cukrářského sáčku povidlovo – makovou náplní a mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut, dokud nebude okraj a spodek koláče zlatavé.
Povidlovou náplň můžete vytvořit smícháním povidel s cukrem a rumem. Makovou si můžete zjednodušit jen smícháním máku a povidel v poměru 1:1. Na tvarohovou náplň stačí utřít měkký tvaroh s cukrem a žloutky.