Objevte kouzlo Vánoc s adventními kalendáři a vyberte si z naší nabídky vánočních dárků

Sirup z hložinek

Monika Čechová @bylinkova_terapie 3. 10. 2022

Právě dozrávají plody hlohu zvané hložinky a nastává čas pro jejich sběr. Tyto drobné červené bobule zlepšují činnost srdce, snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve v srdci. Obsahují také vitamín C a mnoho flavonoidů, což je důležité pro silné a zdravé cévy. Mají také zklidňující účinky, pomáhají při stresu a nespavosti. Vyrazíte na ně a zkusíte si vyrobit domácí sirup?

Hloh sirup
Sirup z hložinek

Hloh je menší strom nebo keř dorůstající až 8 metrů. Má hustou korunu a větve s ostrými trny. Je rozšířen v západní a střední Evropě, objevuje se i v severní Africe a Asii. Sbírají se kvetoucí vrcholky větví i s listy, samostatné květy nebo listy bíle kvetoucích druhů hlohů. Na podzim (září - říjen) se sbírají i plně zralé plody – hložinky. 

Hložinkový sirup

Z hložinek můžete vyzkoušet vyrobit domácí sirup

  1. Vložte do hrnce jeden šálek zralých hložinek a jeden šálek cukru.
  2. Vše zasypte 2 lžičkami strouhané citronové nebo pomerančové kůry. Můžete použít čerstvou nebo i sušenou.
  3. Rozrušte hložinkám strukturu pomocí tlouku z hmoždíře.
  4. Vše promíchejte, zalijte 0,7 litry vody a přiveďte k varu. 
  5. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 10 minut, po vypnutí ještě nechejte vyluhovat 5 minut pod pokličkou. 
  6. Směr přeceďte a vlijte do čisté a vydezinfikované skleničky s uzávěrem.  
  7. Sirup pak můžete používat jako alternativní sladidlo do čaje nebo si jej můžete dát jen tak na lžičku, když večer nemůžete usnout.   
  8. Pro zdravé žíly vyzkoušejte také čaj LEROS Čaj na žíly.  

Dočetli jste? Vyzkoušejte