Sirup z hložinek
Monika Čechová @bylinkova_terapie 3. 10. 2022
Právě dozrávají plody hlohu zvané hložinky a nastává čas pro jejich sběr. Tyto drobné červené bobule zlepšují činnost srdce, snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve v srdci. Obsahují také vitamín C a mnoho flavonoidů, což je důležité pro silné a zdravé cévy. Mají také zklidňující účinky, pomáhají při stresu a nespavosti. Vyrazíte na ně a zkusíte si vyrobit domácí sirup?
Hloh je menší strom nebo keř dorůstající až 8 metrů. Má hustou korunu a větve s ostrými trny. Je rozšířen v západní a střední Evropě, objevuje se i v severní Africe a Asii. Sbírají se kvetoucí vrcholky větví i s listy, samostatné květy nebo listy bíle kvetoucích druhů hlohů. Na podzim (září - říjen) se sbírají i plně zralé plody – hložinky.
Hložinkový sirup
Z hložinek můžete vyzkoušet vyrobit domácí sirup
- Vložte do hrnce jeden šálek zralých hložinek a jeden šálek cukru.
- Vše zasypte 2 lžičkami strouhané citronové nebo pomerančové kůry. Můžete použít čerstvou nebo i sušenou.
- Rozrušte hložinkám strukturu pomocí tlouku z hmoždíře.
- Vše promíchejte, zalijte 0,7 litry vody a přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 10 minut, po vypnutí ještě nechejte vyluhovat 5 minut pod pokličkou.
- Směr přeceďte a vlijte do čisté a vydezinfikované skleničky s uzávěrem.
- Sirup pak můžete používat jako alternativní sladidlo do čaje nebo si jej můžete dát jen tak na lžičku, když večer nemůžete usnout.
- Pro zdravé žíly vyzkoušejte také čaj LEROS Čaj na žíly.