Objevte kouzlo Vánoc s adventními kalendáři a vyberte si z naší nabídky vánočních dárků

Levandulové crème brûlée

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 22. 7. 2024

Obzvláště teď v létě se levandule hodí k přípravě nejrůznějších sladkých dezertů. Proto jsme si pro vás připravili recept na crème brûlée, které levandule povýší na lahodnou a voňavou pochoutku a přenese vás do levandulových lánů.

Levandulové crème brûlée
Levandulové crème brûlée

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia ) je aromatická rostlina pocházející ze středomořského regionu, konkrétně z oblastí jižní Francie, Itálie a Španělska. První zmínky o levanduli se datují až do období starověkého Egypta, kde byla používána při mumifikaci a jako parfém. Řekové a Římané také velmi cenili levanduli pro její vůni a léčivé účinky, často ji přidávali do koupelí a užívali ji k dezinfekci ran. Levandule oplývá bohatou symbolikou a mytologií. V antickém Řecku byla spojována s bohy, zejména s bohyní Hestií, ochránkyní domova a ohniště. V křesťanské tradici se levandule považuje za posvátnou rostlinu, která rostla v zahradě Panny Marie. Legenda praví, že když Marie sušila Ježíšovy šaty na keři levandule, získala rostlina svou charakteristickou vůni. Levandule se do Čech dostala pravděpodobně během středověku, kdy se její vysazování šířilo po Evropě díky klášterům a mnišským řádům. Mniši často jako první pěstovali léčivé byliny i jiné rostliny ve svých klášterních zahradách, které zpočátku nebyli běžné, ale pak se postupně dostávaly i mezi obyčejné lidi. V období renesance a baroka se levandule stala populární také mezi šlechtou. Zahrady českých zámků a hradů se inspirovaly italskými a francouzskými vzory, kde levandule měla významné místo. Již tehdy se cenila nejen jako okrasná rostlina, ale také pro své léčivé účinky. V současnosti jsou po celé České republice rozsety levandulové farmy pěstující tuto rostlinu ve velkém, díky čemuž máme k dispozici mnoho rozličných produktů lokální výroby. 

Levandule přírodní bylinka

Levandule je oblíbená pro své léčivé vlastnosti, které se využívají v tradiční i moderní medicíně. V léčitelství pomáhá při relaxaci, zlepšuje kvalitu spánku, má antiseptické a protizánětlivé účinky. Levandulový olej se používá k ošetření ran, popálenin, kožních problémů a zmírnění bolestí hlavy i svalů. Pro své terapeutické vlastnosti našla levandule uplatnění i v aromaterapii. Inhalace levandulového oleje nebo jeho použití v difuzérech a koupelích pomáhá snižovat stres, úzkost a zlepšuje kvalitu spánku. V kosmetice se levandule využívá pro své hojivé a hydratační vlastnosti. Najdete ji v pleťových krémech, sérech, tonicích, čisticích prostředcích, šamponech a kondicionérech. Levandulový olej zklidňuje pokožku hlavy a podporuje zdravý růst vlasů.

Levandule přírodní bylinka

V kuchyni se levandule používá jako koření, zejména v provensálské kuchyni. Dodává jemnou květinovou chuť pečivu, dezertům, sirupům a džemům. Levandulový čaj se stal oblíbený pro své uklidňující a relaxační vlastnosti. Pomáhá snižovat stres a úzkost, přispívá k duševní pohodě a zlepšuje kvalitu spánku. Kromě toho ulevuje od trávicích potíží, jako je nadýmání a křeče, podporuje zdravé trávení, působí jako přírodní prostředek proti bolestem hlavy a migrénám a obsahuje antioxidanty, které podporují imunitní systém. Levandule se může pít nejen v podobě čajů, ale též naředěných sirupů. Leros Sirup Levandule, vyráběný jemným výluhem levandulových květů, má bohatou bylino-květinovou chuť a aroma. Podobně jako čaj zklidňuje a uvolňuje tělo i mysl. Sirup lze přidávat do limonád, čajů, koktejlů, kávy, dezertů a snídaňových pokrmů jako jsou palačinky, ovesné vločky nebo smoothie. Obohatit jím můžete i klasický francouzský dezert crème brûlée.

Levandule přírodní bylinka

INGREDIENCE:

600 ml smetany ke šlehání

9 žloutků

80 g moučkového cukru

30 g světlého třtinového cukru

2 lžičky sušené levandule nebo 10 čerstvých květů

1 vanilkový lusk

2 lžíce Leros Sirupu Levandule

Vanilkový lusk oloupejte a vyškrábejte z něj semínka. Semínka, prázdný vanilkový lusk a levanduli dejte do malého hrnce se smetanou. Vařte těsně pod bod varu. Jakmile se objeví první bublinky, odstavte hrnec z ohně a nechte 20 minut louhovat. Mezitím v míse ručně vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé krémové konzistence. K vaječné směsi pomalu přilévejte mírně vychladlou scezenou smetanu a přidejte Leros Sirup Levandule. Prošlehejte a směs nalijte do malých ohnivzdorných formiček. Umístěte je do hlubšího pekáče, do kterého vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky formiček. Pekáč přikryjte alobalem a pečete v troubě vyhřáté na 150 °C půl hodiny. Poté sejměte alobal a pečete ještě 20 minut. Po vyjmutí formiček z pekáče, vyzkoušejte, zda krém ve formičkách ztuhl. S mističkou lehce zatřeste a pokud je krém pevný, jen se chvěje, ale již není tekutý, je crème brûlée upečené. Vyjměte misky z vodní lázně, nechte zchladnout a poté uložte do lednice. Před podáváním posypte povrch každého crème brûlée rovnoměrně cukrem.  Cukr zkaramelizujte pomocí flambovací pistole pohybem sem a tam. Dávejte pozor, abyste hořák nedrželi na jednom místě příliš dlouho, abyste cukr nespálili.

Dočetli jste? Vyzkoušejte